راز آنلاین ماندن بدون ردپا : اتصال VPN چگونه کار میکند
VPN مخفف “شبکه خصوصی مجازی” است. این فناوری به شما امکان میدهد تا هنگام استفاده از شبکههای عمومی، یک اتصال شبکه محافظتشده ایجاد کنید. اتصال VPN با رمزگذاری ترافیک اینترنت شما و پنهان کردن هویت آنلاینتان کار میکند. این کار باعث میشود ردیابی فعالیتهای آنلاین و سرقت دادهها برای اشخاص ثالث دشوارتر شود.
اتصال VPN چگونه کار میکند و چرا به آن نیاز دارید؟
هنگامی که شما به اینترنت متصل میشوید،VPN (شبکه خصوصی مجازی) با هدایت ترافیک اینترنت شما از طریق یک سرور راه دور که توسط ارائهدهنده VPN اداره میشود، آدرس IP را پنهان میکند. این بدان معناست که سرور VPN به منبع دادههای شما تبدیل میشود. در نتیجه، ارائهدهنده خدمات اینترنت (ISP) و سایر اشخاص ثالث قادر نخواهند بود وبسایتهای بازدید شده یا دادههای ارسالی و دریافتی شما را مشاهده کنند. استفاده از VPN در سالهای اخیر به سرعت رو به گسترش بوده است. بر اساس گزارش فوربس، تخمین زده میشود که حدود ۳۱٪ از کل کاربران اینترنت در سراسر جهان از اتصال VPN استفاده میکنند.
لازم به ذکر است که استفاده از اتصال VPN در برخی کشورها نظیر چین، هند، روسیه، مصر و ترکیه با محدودیتهای شدید یا حتی ممنوعیت مواجه است. همان تحقیق نشان میدهد که ۴۷٪ از کاربران VPN شخصی، اصلیترین دلیل استفاده از این فناوری را افزایش حریم خصوصی خود عنوان کردهاند.
مزایای اتصال VPN چیست؟
اتصال VPN (شبکه خصوصی مجازی) با پنهان کردن میزان مصرف ترافیک داده شما به صورت آنلاین، از آن در برابر دسترسیهای خارجی محافظت میکند. دادههای رمزگذارینشده توسط هر کسی که به شبکه دسترسی دارد، قابل مشاهدهاند. اما با استفاده از اتصال VPN، هکرها و مجرمان سایبری نمیتوانند این دادهها را رمزگشایی کنند.
مخفی کردن محل سکونت شما
سرورهای VPN در واقع به عنوان پروکسی عمل میکنند. این یعنی دادههای موقعیت مکانی از طریق سروری در کشوری دیگر فرستاده میشوند، و به این ترتیب، مکان واقعی کاربر قابل شناسایی نخواهد بود. علاوه بر این، اغلب سرویسهای VPN گزارشی از فعالیتهای شما را ذخیره نمیکنند. البته، برخی از ارائهدهندگان ممکن است رفتار کاربران را ثبت کنند، اما متعهد میشوند که این اطلاعات را به اشخاص ثالث منتقل ننمایند.
دسترسی به محتوای منطقهای
محتوای وب منطقهای همیشه از هر نقطهای قابل دسترسی نیست. بسیاری از سرویسها و وبسایتها، حاوی محتوایی هستند که تنها از نقاط خاصی از جهان قابل دسترسیاند. اتصالات استاندارد اینترنت، با استفاده از سرورهای محلی در کشورتان، موقعیت مکانی شما را تعیین میکنند. این محدودیت به این معناست که شما قادر نخواهید بود هنگام سفر به محتوای داخلی کشور خود دسترسی داشته باشید و یا از داخل کشور به محتوای بینالمللی که محدود به منطقهای خاص است، دسترسی پیدا نمایید.
با استفاده از یک اتصال VPN و قابلیت جعل موقعیت مکانی آن، میتوانید به سروری در کشوری دیگر متصل شوید و عملاً موقعیت مکانی خود را “تغییر دهید”. این ویژگی امکان میدهد تا به محتوایی که در حالت عادی برای شما غیرقابل دسترسی است، دسترسی پیدا کنید.
انتقال ایمن دادهها از طریق اتصال VPN
اگر به صورت دورکاری در حال پیشه روی در شغل خود هستید، ممکن است برای دسترسی به فایلهای مهم در شبکه شرکت نیاز به اتصال به سرور سازمانتان داشته باشید. به دلایل امنیتی، این گونه اطلاعات نیازمند یک اتصال ایمن هستند. برای دسترسی به چنین شبکههایی، اغلب به یک اتصال VPN نیاز است. سرویسهای VPN با اتصال به سرورهای خصوصی و استفاده از روشهای رمزگذاری، خطر نشت دادهها را به حداقل میرسانند.
چرا باید از اتصال VPN استفاده کنید؟
ارائهدهنده خدمات اینترنت (ISP) مسئول برقراری ارتباط با اینترنت است و معمولاً با استفاده از یک آدرس IP فعالیتهای آنلاین را ردیابی میکند. تمام ترافیک شبکه شما از طریق سرورهای ISP مسیریابی میشود، که به آنها امکان میدهد هر کاری که به صورت آنلاین انجام میدهید را ثبت و مشاهده کنند.
اگرچه ISP ها ممکن است قابل اعتماد به نظر برسند، اما این احتمال وجود دارد که تاریخچه مرورگر را با تبلیغکنندگان، پلیس، دولت یا دیگر اشخاص ثالث به اشتراک بگذارند. همچنین، ISP ها میتوانند قربانی حملات مجرمان سایبری شوند.
این مسئله، به خصوص زمانی که به طور منظم به شبکههای وایفای عمومی متصل میشوید، اهمیت ویژهای پیدا میکند. در این شبکهها، شما هرگز نمیدانید چه کسی ممکن است ترافیک اینترنتتان را زیر نظر داشته باشد و چه اطلاعاتی از شما، از جمله رمزهای عبور، دادههای شخصی، اطلاعات پرداخت یا حتی کل هویت شما را به سرقت ببرد.
چه زمانی از اتصال VPN استفاده میکنید؟
موارد مختلفی وجود دارد که VPN ها میتوانند بسیار مفید باشند. این موارد شامل:
1) مناطق دارای وای فای عمومی:
هکرها اغلب از اتصالات وای فای عمومی ناامن مانند هات اسپاتها برای سرقت اطلاعات کاربران استفاده میکنند. یکی از مهمترین وظایف VPN ها محافظت از ترافیک آنلاین است، بنابراین حتی اگر مجرمان سایبری بتوانند به دادهها دسترسی داشته باشند، پس از رمزگذاری، به دلایل مخرب نمیتوانند از آن استفاده نمایند.
2) مرور کلی اینترنت:
به طور کلی اینترنت با خطراتی مانند ردیابی فعالیتها، سرقت هویت و موارد دیگری همراه است. همین دلیل سبب میشود که اتصال VPN در حفاظت از اطلاعات کاربران در فعالیتهای مرور روزمره آنها با اطمینان از عدم استفاده از تاریخچه و دادههای خصوصی توسط اشخاص ثالث و کمک به حفاظت از دادههای شخصی در برابر دسترسی غیرمجاز، سرقت یا سو استفاده مفید باشد.
3) پخش فیلم و سریال:
بسیاری از سرویسهای استریم ویدئو مانند نتفلیکس و یوتیوب، دسترسی به برخی ویدئوها را در کشورهای خاصی محدود میکنند. وی پی انها امکان رمزگذاری آدرسهای IP را فراهم مینمایند به طوری که به نظر میرسد کاربر از یک کشور دیگر (واجد شرایط) به ویدیو دسترسی دارد و محدودیتهای موجود را دور میزند.
4)گیمینگ:
بسیاری از گیمرها به عملکرد قوی و قابل اطمینانی از اتصال اینترنتی ، بدون اینکه خطر کند شدن پهنای باند یا حملات DDoS آنها را تهدید کند، نیاز دارند. استفاده از اتصال VPN برای بازی میتواند فعالیت ISP ها را از طریق پوشش IP “پنهان” کند تا از کاهش پهنای باند آنها جلوگیری کرده و یک لایه امنیتی اضافی را فراهم نماید.
5)خرید آنلاین:
خرید آنلاین کالا و خدمات میتواند با خطرات متعددی همراه باشد؛ از وبسایتهای جعلی و حملات طعمه و سوئیچ (فیشینگ) گرفته تا تبعیض قیمت و تبلیغات تهاجمی. اما اتصال VPN میتواند به شما کمک کند تا با حفاظت از جزئیات کارتهای اعتباری و فعالیتهای آنلاینتان، با اطمینان خاطر خرید کنید. این کار نه تنها به شما امکان میدهد بدون نگرانی از خطرات امنیتی به خرید بپردازید، بلکه در جلوگیری از تبعیض قیمت نیز مؤثر است؛ یعنی شرایطی که مشتریان در برخی کشورها برای یک کالا یا خدمت خاص، مبلغ بیشتری نسبت به دیگران پرداخت میکنند.
یک اتصال VPN خوب باید چه کار کند؟
کاربران برای انجام کارهای خود به یک اتصال VPN نیاز دارند، اما خود VPN هم باید امن باشد. یک VPN کامل و قابل اعتماد باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
.. رمزگذاری آدرس IP:
وظیفه اصلی VPN این است که آدرس IP کاربر را از ISP و دیگر اشخاص ثالث مخفی نماید. این به کاربر اجازه میدهد تا اطلاعات را به صورت آنلاین ارسال و دریافت کنید بدون اینکه کسی به جز شما و ارائه دهنده VPN آن را ببیند.
.. رمزگذاری پروتکلها:
یک اتصال VPN همچنین باید از به جا گذاشتن آثاری مانند تاریخچه اینترنت، تاریخچه جستجو و کوکیهای شما جلوگیری کند. رمزگذاری کوکیها از آن جهت اهمیت دارد که از دسترسی اشخاص ثالث به اطلاعات محرمانه مانند دادههای شخصی، اطلاعات مالی و دیگر محتوای وب سایتها جلوگیری میکند.
.. خاموش کردن سوئیچ:
اگر اتصال VPN شما ناگهان قطع شود، اتصال امن شما نیز قطع خواهد شد. یک VPN خوب میتواند این زمان نزول ناگهانی را تشخیص و برنامههای از پیش تعیین شده را خاتمه و احتمال به خطر افتادن دادهها را کاهش دهد.
.. احراز هویت دو عاملی:
با استفاده از انواع روشهای احراز هویت، یک اتصال VPN قوی تمام کسانی که قصد ورود به سیستم را دارند، بررسی میکند. برای مثال ممکن است از شما خواسته شود تا رمز عبوری را وارد کنید و پس از آن کدی به موبایل شما ارسال شود. این کار دسترسی به اتصال امن شما را برای اشخاص ثالث دعوت نشده دشوار میکند.
تاریخچه VPN ها
از زمانی که انسانها از اینترنت استفاده میکنند، جنبشی برای حفاظت و رمزگذاری دادههای مرورگر اینترنت وجود داشته است. وزارت دفاع آمریکا پیش از این در پروژههایی که بر روی رمزگذاری داده های ارتباطی اینترنتی در دهه ۱۹۶۰ کار میکردند، مشارکت داشت.
1) پیشگامان VPN
تلاشهای گذشتگان منجر به ایجاد آرپانت (ARPANET) شد؛ یک شبکه سوئیچینگ بستهای که خود به نوبه خود به توسعه پروتکل کنترل انتقال/پروتکل اینترنت (TCP/IP) انجامید.
2) TCP / IP چهار سطح داشت:
در بستر اینترنت، هنگامی که شبکهها و دستگاههای محلی به شبکه جهانی متصل میشوند، خطر افشای اطلاعات نیز آشکار میگردد. در همین راستا:
در سال ۱۹۹۳، تیمی از دانشگاه کلمبیا سرانجام موفق به ساخت نسخهای اولیه از VPN مدرن شدند که با نام SWIPe (پروتکل رمزگذاری IP نرمافزار) شناخته میشود. یک سال پس از آن، Wei Xu پروتکل امنیتی اینترنتی به نام IPSec را توسعه داد. این پروتکل وظیفه تأیید و رمزگذاری بستههای اطلاعاتی اشتراکی در فضای آنلاین را بر عهده دارد. در سال ۱۹۹۶ نیز، گوردیپ سینگ پال، از کارمندان مایکروسافت، پروتکل تونلزنی Peer-to-Peer (PPTP) را ابداع کرد.
3) VPN های اولیه
همزمان با توسعه PPTP، اینترنت در حال افزایش محبوبیت بود و نیاز به سیستمهای امنیتی آماده و پیچیده برای مصرف کننده پدیدار شد. در آن زمان، برنامههای ضد ویروس در جلوگیری از آلوده شدن یک سیستم کامپیوتری توسط بدافزارها و جاسوس افزارها موثر بودند. با این حال، مردم و شرکتها نیز شروع به درخواست نرم افزارهای رمزگذاری کردند که بتوانند تاریخچه مرور خود را در اینترنت پنهان کنند.
بنابراین اولین VPN ها در اوایل دهه ۲۰۰۰ شروع به کار کردند اما تقریبا به طور انحصاری توسط شرکتها مورد استفاده قرار میگرفتند. با این حال، پس از سیل رخنههای امنیتی، به خصوص در اوایل دهه ۲۰۱۰، بازار مصرف کننده VPN ها شروع به افزایش کرد.
چه نوع VPN هایی وجود دارند؟
انواع مختلفی از VPN ها وجود دارند، اما قطعا باید با سه نوع اصلی آشنا باشید:
. SSL vpn
اغلب، همه کارمندان یک شرکت به لپ تاپ شرکت دسترسی ندارند که بتوانند از آن برای کار از خانه استفاده کنند. در جریان بحران ویروس کرونا در بهار ۲۰۲۰، بسیاری از شرکتها با مشکل نداشتن تجهیزات کافی برای کارمندان خود مواجه شدند. در چنین مواردی، استفاده از یک دستگاه خصوصی (کامپیوتر شخصی، لپ تاپ، تبلت، تلفن همراه) اغلب به کار میرود. در این حالت، شرکتها به راه حل SSL – VPN روی میآورند که معمولا ازطریق جعبه سخت افزاری مربوطه پیاده سازی میشود.
. VPN سایت به سایت
VPN سایت به سایت در اصل یک شبکه خصوصی است که برای مخفی کردن اینترانتهای خصوصی طراحی شده و به کاربران این شبکههای امن اجازه میدهد تا به منابع یکدیگر دسترسی داشته باشند.
یک اتصال VPN سایت به سایت زمانی مفید خواهد بود که چندین مکان در شرکت خود داشته باشید که هر کدام شبکه محلی (LAN) مخصوص به خود را به WAN (شبکه ناحیه گسترده)متصل کرده باشند. اتصالVPN های سایت به سایت نیز در صورتی مفید به شمار میروند که دو اینترانت جداگانه داشته باشید.
اتصالVPN های سایت به سایت تقریبا بیشتر در شرکتهای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند. پیاده سازی آنها کمی پیچیده و انعطاف پذیری مشابه VPN های SSL را ارائه نمیدهد. با این حال، آنها موثرترین راه برای اطمینان از ارتباط درون و بین بخشهای بزرگ هستند.
. VPN مشتری به کارگزار
اتصال به یکVPN کلاینت را میتوان اینگونه تصور کرد: بدین صورت که کامپیوتر خانگی خود را با یک کابل رابط بلند، مستقیماً به شبکه شرکت وصل کردهاید. این یعنی کارمندان میتوانند از خانه و از طریق یک اتصال امن به شبکه شرکت متصل شوند و طوری کار کنند که انگار در دفتر حاضر هستند. البته، پیش از این کار، باید VPN کلاینت روی کامپیوتر نصب و تنظیم شود.
این رویکرد به این معنی است که کاربر به جای اینکه از طریق ارائهدهنده اینترنت (ISP) خود به اینترنت وصل شود، مستقیماً از طریق ارائهدهنده VPN ارتباط برقرار میکند. در واقع، این کار مرحله “تونلسازی” VPN را کوتاهتر میکند. به جای اینکه VPN یک تونل رمزگذاریشده برای پنهان کردن ارتباط اینترنتی موجود ایجاد کند، میتواند دادهها را به صورت خودکار، حتی قبل از اینکه به دست کاربر برسند، رمزگذاری نماید.
این یک شکل رایج از اتصال VPN است که به طور خاص برای ارائه دهندگان WLAN عمومی ناامن مفید میباشد. این روش از دسترسی و به خطر انداختن اتصال شبکه توسط اشخاص ثالث جلوگیری مینماید و دادهها را در تمام مسیر برای ارائه دهنده رمزگذاری میکند. همچنین از دسترسی ISP ها به دادههایی جلوگیری مینماید که به هر دلیلی رمزگذاری نشده باقی خواهد ماند و هرگونه محدودیت در دسترسی به اینترنت کاربر را دور می زنند.
مزیت این نوع دسترسی اتصال VPN کارایی بیشتر و دسترسی همگانی به منابع شرکت است. به عنوان مثال اگر یک سیستم تلفن مناسب در دسترس باشد، کارمند میتواند با یک هدست به سیستم متصل شود و طوری عمل کند که انگار در محل کار شرکت خود حضور دارد.
آیا اتصال VPN واقعا تا این حد امن است؟
VPN ها ابزاری جامع مانند نرمافزارهای آنتیویروس نیستند. گرچه آنها از آدرس IP شما محافظت و ترافیک اینترنتتان را رمزگذاری میکنند، اما اتصال VPN به تنهایی از کامپیوتر شما در برابر نفوذهای خارجی، مانند بدافزارها، محافظت نمیکند.
برای داشتن امنیت کامل، حتماً باید از یک نرمافزار آنتیویروس قوی در کنار اتصال VPN استفاده کنید. استفاده تنها از یک اتصال VPN، شما را در برابر تروجانها، ویروسها، باتنتها یا سایر بدافزارها محافظت نمیکند. اگر بدافزار راه خود را به دستگاه شما پیدا کند، میتواند اطلاعاتتان را سرقت یا به آنها آسیب بزند، چه VPN فعال باشد چه نباشد.
بنابراین، برای اطمینان از حداکثر امنیت، بسیار مهم است که از VPN همراه با یک برنامه جامع ضد ویروس استفاده کنید.
انتخاب یک ارائه دهنده VPN امن
انتخاب ارائهدهنده VPN قابل اعتماد بسیار مهم است. در حالی که ISP کاربر نمیتواند ترافیک اینترنت را بررسی کند، ارائهدهنده VPN این توانایی را دارد. اگر سرویسدهنده VPN مورد نفوذ قرار گیرد، اطلاعات شما نیز به خطر خواهد افتاد. به همین دلیل، انتخاب یک ارائهدهنده VPN مطمئن برای اطمینان از مخفی ماندن فعالیتهای اینترنتی و بالاترین سطح امنیت ضروری است.
چگونه با اتصال VPN به صورت امن گشتوگذار کنیم؟
یک اتصال VPN فعالیتهای آنلاین شما را رمزگذاری میکند، به طوری که تنها با یک کلید قابل رمزگشایی هستند. فقط کامپیوتر شما و VPN این کلید را میدانند، بنابراین ISP شما نمیتواند بفهمد کجا گشتوگذار میکنید. VPNهای مختلف از روشهای رمزنگاری متفاوتی استفاده میکنند، اما به طور کلی در سه مرحله عمل میکنند:
راهاندازی اتصال VPN: زمانی که آنلاین میشوید، اگر اتصال VPN خود را فعال کنید، VPN مانند یک تونل امن بین شما و اینترنت عمل میکند به همین دلیل ISP و سایر اشخاص ثالث نمیتوانند این تونل را شناسایی کنند.
تغییر آدرسIP: دستگاه شما اکنون در شبکه محلی VPN قرار میگیرد و آدرس IP شما میتواند به آدرس IP ارائهشده توسط سرور VPN تغییر کند.
گشتوگذار امن: حالا میتوانید با خیال راحت در اینترنت گشتوگذار کنید، زیرا اتصال VPN از تمام دادههای شخصی شما محافظت میکند.
چگونه VPN را روی کامپیوتر خود نصب می کنید؟
قبل از نصب VPN لازم است با روشهای مختلف اجرای آن آشنا شوید:
کلاینت VPN
برای استفاده از VPN، باید نرمافزار کلاینت VPN را روی دستگاه خود نصب کنید. این نرمافزار طوری تنظیم شده که نیازهای خاص دستگاه شما را برآورده کند.
وقتی VPN را اجرا میکنید، دستگاه شما (که به آن نقطه پایانی گفته میشود) یک ارتباط VPN را آغاز کرده و به نقطه پایانی دیگر (یعنی سرور VPN) متصل میشود و تونل رمزگذاریشده را ایجاد میکند.
در محیطهای شرکتی، این مرحله معمولاً نیاز به وارد کردن رمز عبور صادر شده توسط شرکت یا نصب یک گواهی امنیتی مناسب دارد. با استفاده از این رمز عبور یا گواهی، فایروال میتواند تشخیص دهد که این یک اتصال مجاز است. سپس، کارمند با استفاده از اطلاعات هویتی که قبلاً به او داده شده (مانند نام کاربری و رمز عبور شخصی)، خود را شناسایی میکند.
آیا افزونههای اتصال VPN برای شما مناسب هستند؟
افزونههای اتصال VPN را میتوانید به اکثر مرورگرهای وب مثل گوگل کروم و فایرفاکس اضافه کنید. حتی برخی مرورگرها مانند اپرا، افزونههای VPN داخلی خودشان را دارند. این افزونهها به شما کمک میکنند تا هنگام وبگردی، VPN را به سرعت تغییر و تنظیم کنید.
اما یک نکته مهم اتصال VPN از طریق افزونه فقط برای اطلاعاتی معتبر است که در همان مرورگر استفاده میشوند. یعنی اگر از مرورگرهای دیگر استفاده کنید، یا کارهایی مثل بازیهای آنلاین انجام دهید که خارج از مرورگر هستند،VPN نمیتواند ترافیک آنها را رمزگذاری کند.
درست است که افزونههای مرورگر به اندازه نرمافزارهای کامل VPN جامع نیستند، اما میتوانند برای کاربران عادی اینترنت که به دنبال یک لایه امنیتی اضافه هستند، گزینه مناسبی باشند. با این حال، باید بدانید که این افزونهها نسبت به حملات سایبری آسیبپذیرتر هستند.
همچنین، حتماً یک افزونه معتبر را انتخاب کنید، چون ممکن است برخی کلاهبرداران، افزونههای تقلبی VPN بسازند تا اطلاعات شما را جمعآوری کنند. “برداشت داده” یعنی جمعآوری اطلاعات شخصی شما (درست مثل کاری که متخصصان بازاریابی برای ساختن یک پروفایل شخصی از شما انجام میدهند) تا بعداً تبلیغات شخصیسازیشده برای شما نمایش داده شود.
.. VPN روتر
اگر چندین دستگاه به یک اتصال اینترنتی یکسان متصل باشند، ممکن است اجرای مستقیم VPN روی روتر آسانتر از نصب یک VPN جداگانه روی هر دستگاه باشد. اگر میخواهید از دستگاههایی با اتصال اینترنت که پیکربندی آنها آسان نیست، مانند تلویزیونهای هوشمند محافظت کنید، مفید خواهد بود. آنها حتی میتوانند به شما کمک کنند تا از طریق سیستمهای سرگرمی خانگی خود به محتوای محدود جغرافیایی دسترسی داشته باشید.
نصب VPN روتر آسان است، همیشه امنیت و حریم خصوصی را فراهم و از به خطر افتادن شبکه شما در هنگام ورود دستگاههای ناامن جلوگیری میکند. با این حال، اگر روتر شما رابط کاربری مخصوص به خود را نداشته باشد، مدیریت آن دشوارتر خواهد بود. این میتواند منجر به مسدود شدن اتصالات ورودی شود.
.. VPN شرکت
VPN شرکت یک راه حل سفارشی است که نیاز به تنظیمات شخصی سازی شده و پشتیبانی فنی دارد. اتصال VPN معمولا توسط تیم IT این شرکت برای شما ایجاد میشود. شما به عنوان یک کاربر، هیچ نفوذ اجرایی از خود VPN ندارید و فعالیتها و انتقال دادههای شما توسط شرکت ثبت خواهد شد. این به شرکت اجازه میدهد تا خطر بالقوه نشت دادهها را به حداقل برساند. مزیت اصلی اتصال VPN سازمانی، اتصال کاملا امن به اینترانت و سرور شرکت است، حتی برای کارمندانی که خارج از شرکت با استفاده از ارتباط اینترنتی خود کار میکنند.
آیا شما هم میتوانید از VPN در گوشی هوشمند یا دستگاههای دیگر استفاده کنید؟
بله، گزینههای VPN زیادی برای گوشیهای هوشمند و دیگر دستگاههای متصل به اینترنت وجود دارد. اگر از دستگاه خود برای ذخیره اطلاعات حساس، دادههای شخصی، یا حتی صرفاً برای گشتوگذار در اینترنت استفاده میکنید، یک VPN میتواند برای امنیت موبایل شما حیاتی باشد.
چگونه VPN را در آیفون یا دیگر گوشیهای هوشمند تنظیم کنیم؟
استفاده از سرویسهای اتصال VPN در آیفون و گوشیهای اندرویدی بسیار آسان و مراحل کلی آن به شرح زیر است:
نصب برنامه: ابتدا باید برنامه VPN را از فروشگاه نرمافزاری iOS (اپ استور) یا صفحه دانلود ارائهدهنده VPN خود (مانند کسپرسکی، نود 32 و …) دانلود و نصب کنید. توصیه میشود برای امنیت بیشتر، به جای سرویسهای رایگان، از یک ارائهدهنده حرفهای و معتبر استفاده نمایید.
ورود به حساب کاربری و تنظیمات اولیه: تنظیمات اولیه این برنامهها بسیار کاربرپسند هستند، چون بیشتر برای کاربران عادی گوشیهای هوشمند طراحی شدهاند. کافیست وارد حساب کاربری خود شوید. بیشتر برنامهها شما را در مورد عملکردهای کلیدی سرویسهای VPN راهنمایی خواهند کرد.
روشن کردن VPN: فعال کردن اتصال VPN در بسیاری از برنامهها به سادگی فشردن یک دکمه است و معمولاً این گزینه را مستقیماً در صفحه اصلی برنامه پیدا خواهید کرد.
تغییر سرور (اختیاری): اگر میخواهید موقعیت مکانی خود را تغییر دهید، میتوانید سرور اتصال VPN را به صورت دستی عوض کنید. کافیست کشور مورد نظر را از بین گزینههای پیشنهادی انتخاب کنید.
تنظیمات پیشرفته (برای کاربران حرفهای): برای کاربرانی که به سطح بالاتری از محافظت دادهها نیاز دارند، تنظیمات پیشرفتهتری در دسترس است. بسته به ارائهدهنده اتصال VPN، ممکن است بتوانید پروتکلهای رمزنگاری مختلفی را انتخاب کنید. همچنین، قابلیتهای تشخیص و عملکردهای دیگر نیز ممکن است در برنامه شما موجود باشد.
اما موارد زیر را در نظر داشته باشید:
امنیت یک اتصال VPN به اندازه سیاستهای استفاده و ذخیرهسازی دادههای ارائهدهندهاش اهمیت دارد. یادتان باشد که سرویس VPN اطلاعات شما را به سرورهای خودش منتقل میکند و این سرورها از طریق اینترنت به شما متصل میشوند. اگر آنها گزارشهای داده (لاگ) را ذخیره میکنند، حتماً مطمئن شوید که هدف از ذخیرهسازی این اطلاعات به وضوح مشخص شده باشد. ارائهدهندگان معتبر VPN معمولاً حریم خصوصی شما را در اولویت قرار میدهند.
نکته مهم این است که فقط دادههای اینترنتی شما رمزگذاری میشوند. هر چیزی که از طریق اتصال سلولی یا وایفای منتقل نشود (یعنی از اینترنت عبور نکند)، توسط VPN رمزگذاری نخواهد شد. به همین دلیل، VPN شما تماسهای صوتی معمولی یا پیامکهایتان را رمزگذاری نمیکند.
نتیجه گیری
اتصال VPN یک کانکشن امن بین شما و اینترنت ایجاد میکند. وقتی از VPN استفاده میکنید، تمام اطلاعات شما از طریق یک تونل مجازی رمزگذاریشده منتقل میشود. این تونل باعث میشود آدرس IP شما مخفی بماند و موقعیت مکانیتان برای دیگران نامرئی باشد.
علاوه بر این، اتصال VPN در برابر حملات خارجی نیز ایمن است. چون فقط شما به دادههای داخل این تونل رمزگذاریشده دسترسی دارید و هیچ کس دیگری، چون کلید رمزگشایی را ندارد، نمیتواند به آنها دسترسی پیدا کند. VPN همچنین به شما امکان میدهد از هر جای دنیا به محتوای محدود منطقهای دسترسی داشته باشید. بسیاری از پلتفرمهای استریم در همه کشورها در دسترس نیستند، اما با استفاده از VPN همچنان میتوانید به آنها دسترسی پیدا کنید. راهحلهای VPN کسپرسکی نیز برای هر دو سیستمعامل ویندوز و مک در دسترس هستند.