اینترنت اشتراکی و اینترنت اختصاصی؛ کدام برای کسبوکار شما مناسبتر است؟
اینترنت اشتراکی و اختصاصی دو سرویس رایج اینترنتی هستند که کسبوکارها برای نیازهای ارتباطی خود از آنها استفاده میکنند. هر دو این سرویسها مزایا و معایبی دارند که لازم است با در نظر گرفتن آنها، سرویس اینترنت مناسب کسبوکار خود را انتخاب کنید. با ما همراه باشید تا به بررسی این دو سرویس اینترنت بپردازیم و شما را در انتخاب مناسبترین سرویس راهنمایی کنیم.
سرویس اینترنت اختصاصی چیست؟
سرویس اینترنت اختصاصی یا پهنای باند اختصاصی دارای یک شبکه خصوصی بین ارائهدهنده سرویس و کاربر است و تمام پهنای باند خریداری شده به همان مشترک تخصیص داده میشود و بین کاربران دیگر در محدوده مخابراتی به اشتراک گذاشته نمیشود. این سرویس معمولا به صورت متقارن ارائه میشود و به این معنا است که سرعت آپلود با سرعت دانلود برابر است. این سرویس مناسب سازمانها و افرادی است که روزانه حجم آپلود بالایی دارند و از سرویسهایی مانند تلفن VoIP، سرویس cloud و … استفاده میکنند.
از مزایای سرویس اینترنت اختصاصی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش اعتبار و قابلیت اطمینان:
مشترکین با خرید سرویس اینترنت اختصاصی با یک توافقنامه SLA موافقت میکنند که پایداری سرویس را تا ۹۹.۵٪ تضمین میکند و اعتبار سازمان را افزایش میدهد. چرا که در صورت قطع شدن و یا کندی سرویس اینترنت، ارائه خدماتی مانند تلفن ویپ و … با مشکل روبرو میشود و موجب نارضایتی مشتریان و همچنین اختلال در انجام امور روزانه شرکت میشود.
- بهبود عملکرد:
از آنجایی که سرویس اینترنت اختصاصی تنها برای یک مشترک در دسترس است، آن سازمان در تمام ساعات شبانهروز از اینترنتی با کیفیت بالا برخوردار است و حتی در ساعات اوج مصرف با افت سرعت مواجه نخواهد شد. همچنین با افزایش تعداد کاربران آنلاین، تغییری در کیفیت سرویس اینترنت رخ نمیدهد.
- مقیاسپذیری بالا:
با اینترنت اختصاصی میتوانید سرویس خود را متناسب با نیاز خود تغییر دهید و در صورت هرگونه تغییر در سازمان، میزان پهنای باند را افزایش یا کاهش دهید.
- امنیت بالا:
سرویس اینترنت اختصاصی به دلیل مسیر خصوصی انتقال دادهها از ارائهدهنده به مکان شرکت، از امنیت بالایی برخوردار است و شبکه تنها توسط کاربران تایید شده مورداستفاده قرار میگیرد.
سرویس اینترنت اشتراکی چیست؟
در سرویس اینترنت اشتراکی برخلاف اینترنت اختصاصی، پهنای باند بین چندین مشترک تقسیم میشود. سرویسهای اینترنت خانگی مانند ADSL، TD-LTE، اینترنت همراه و … معمولا از این دسته هستند.
از مزایای سرویس اشتراکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش هزینه:
از آنجایی که پهنای باند بین چندین کاربر به اشتراک گذاشته میشود، هزینه سرویس نیز کمتر از سرویس اختصاصی خواهد بود.
- تنوع گزینههای موجود:
بیشتر شرکتهای ارائهدهنده سرویس اینترنت، سرویس اشتراکی ارائه میدهند. در نتیجه انتخابهای متعددی وجود دارد و سازمانها میتوانند متناسب با نیاز خود طرح خاصی را از هر یک از ارائهدهندگان خریداری نمایند.
لازم به ذکر است که سرویسهای اشتراکی معایبی نیز دارند که از مهمترین آنها میتوان به امنیت پایین شبکه در مقابل حملات، سرعت پایین به ویژه در ساعات اوج مصرف و سرعت آپلود پایین اشاره کرد.
کدامیک از سرویسهای اشتراکی و اختصاصی برای کسبوکارها مناسبتر است؟
در انتخاب سرویس اینترنت سازمانی، معیارهای مختلفی وجود دارد که به شما کمک میکند تا مناسبترین سرویس اینترنت را انتخاب کنید.
اگر سازمان شما سرمایه اولیه کمی برای زیرساختهای IT و نیروی متخصص دارد و اندازه سازمانتان کوچک است، احتمالا اینترنت اشتراکی انتخاب مقرون بهصرفهتری برای شما خواهد بود. البته استفاده از این سرویس محدودیتهای حجمی و سرعت دارد که ممکن است در برخی مواقع عملکرد سازمان شما را تحت تاثیر قرار میدهد.
اگر کسبوکار شما نیروی دورکار دارد و روزانه از سرویسهای متعددی مانند سرویس ابری، کنفرانس صوتی و تصویری، سیستم تلفن VoIP و … برای برقراری ارتباط با کارمندان و مشتریان خود استفاده میکنید، سرویس اینترنت اختصاصی (اینترنت سازمانی) انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود. چرا که اینترنت اختصاصی سرعت بالایی را در مقایسه با سرویس اشتراکی فراهم میآورد و انتقال دادهها با سرعت و امنیت بیشتری صورت میگیرد.
شرکت رسپینا با بیش از ۴۶۰ پاپسایت در سراسر کشور، کاملترین پوشش اینترنت اختصاصی را دارا است. سرویس پهنای باند اختصاصی رسپینا بر بستر ارتباطات رادیویی و مستقل از خطوط مخابراتی، اینترنتی پرسرعت و پایدار را به سازمانها ارائه مینماید.
برای کسب اطلاعات بیشتر، فرم مشاوره رایگان را تکمیل نمایید تا همکاران ما با شما تماس بگیرند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.