افزایش بهرهوری با استفاده از ابزار دیجیتال
آیا شما هم از طریق ارسال متن با دوستان و اطرافیان خود ارتباط بر قرار میکنید و یا از رسانههای اجتماعی استفاده میکنید؟ اگر چنین است، آیا در زمان کاری نیز این کار را انجام میدهید؟
مطالعات نشان میدهد که یک کارمند اداری بهطور میانگین حدود یکسوم از روز را به منظور چککردن رسانههای اجتماعی هدر میدهد که این خود میانگین زمان بهرهوری را پایین میآورد.
از آنجاییکه نیروی کار در سالهای اخیر بیشتر و بیشتر از تلفنهای هوشمند، تبلتها و سایر ابزارهای دیجیتال استفاده میکنند، این امر به بهبود عملکردشان کمک کرده است، اما بر روی بهرهوریشان نیز تاثیر گذاشته است.
واقعاً چرا بعضی از ما انقدر اصرار داریم که مدام تلفنها و تبلتهایمان را چک کنیم؟
ممکن است فکر کنید که این کار تنها یک دقیقه زمان میبرد، پس با خود میگویید خیلی سریع چک میکنید و به کار خود ادامه میدهید، بدون اینکه آب از آب تکان بخورد! اما آیا واقعاً این فکر درست است؟ آیا واقعاً فقط یک دقیقه زمان میبرد؟ و آیا فکر میکنید با این حساب برای ۸ ساعت کامل کاری، پربازده خواهید بود؟
ممکن است پیش خودتان فکر کنید که بله، میتوانید. از وقتی که کامپیوترتان را روشن میکنید تا پایان ۸ ساعت وقت اداری بطور مستمر کار میکنید و بازدهی هم دارید. اما واقعیت این است که مطالعات نشان داده است یک کارمند بطور میانگین در طول روز بین ۵ تا ۶ ساعت پربازده خواهد بود. البته به این معنی نیست که شما ۲، ۳ ساعت را به چک کردن موبایل و ابزارهای دیجیتالتان میپردازید. بلکه قسمت بیشتر آن به خوردن چای یا قهوه ، میل کردن ناهار، صحبت با همکاران و یا تنها فکر کردن راجع به اینکه از چه کاری باید شروع کنید و چگونه باید کارهایتان را به انجام برسانید میگذرد.
آیا با وجود ابزارهای دیجیتالی گسترده، نیروی کار به نسبت نسلهای قبلی بازدهی بالاتری دارند؟ ممکن است از نسلهای قبلی بشنوید که «آن روزها ما تلفن همراه و کامپیوتر نداشتیم. مجبور بودیم همه چیز را بنویسیم، یا از طریق خطوط تلفن ثابت، از دسترس بودن مخاطبمان مطمئن شویم.»
اما این تغییرات در تکنولوژی به خیلی سال پیش بر نمی گردد، بلکه تنها نسل جوانتر آن را میشناسد و تجربه کرده است. پس آیا این باعث میشود که نسل جوانتر سخت تر کار کند. یا برعکس به این معناست که چون نسل قدیمیتر این نوع تکنولوژیها را نداشتند، کارشان سختتر بود؟
با اینکه نسل جوان با انواع تکنولوژیها رشد پیدا کرد و بزرگ شد، اما این بدان معنی نیست که همه چیز برایش آسانتر است. بلکه به این معنا است که نسل جوانتر باید خودشان را بروز با دانش تکنولوژیهای جدید نگه دارند و از آن در روند کاریشان استفاده کنند، و برای این بروزرسانی بسیار سریع و چابک باشند.
برای نسل قدیمتر خیلی بیشتر طول میکشید تا اطلاعاتی به دستشان برسد و همه به این روند آرام عادت داشتند و همه چیز خیلی با سرعت کندتری به نسبت امروز پیش میرفت.
امروزه، در چند دقیقه میتوانیم یک جلسه هماهنگ کنیم و اگر حتی در محل کار حضور نداشته باشیم، با تلفنهای شخصیمان در ارتباط باشیم و از راه دور در منزل یا هر جای دیگر با در اختیار داشتن امکانات برقراری ارتباط، کارها را پیش ببریم.
پربازده بودن تنها وابسته به مدیریت وقتهای هدر رفته یا به حداقل رساندن عوامل برهمزنندهی تمرکز نیست، بلکه تماماً مربوط به انطباق با جریانهای کاری است که بطور قابل ملاحظهای در حال تغییر است.
نظر شما در مورد اثر تغییرات تکنولوژی بر روی بازده کاری چیست؟ بیشتر تاثیرات آن را مثبت میبینید یا منفی؟
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.