فناوریهای SD-WAN و MPLS چه تفاوتهایی دارند؟
کسبوکارها همواره درحال تغییر هستند و خواستههای آنها نیز متناسب با رشد سازمان، تغییر میکند. در نتیجه ضروری است که شبکه سازمان مقیاسپذیر باشد تا بتواند در چنین شرایطی، خود را با شرایط و نیازهای سازمان همگام سازد. برای بسیاری از کسبوکارها، این مقیاسپذیری شبکه به معنای تشکیل شبکه گسترده WAN برای مدیریت بهتر ترافیک و استفاده از نرمافزارها و برنامهها در شبکه است.
سالهای زیادی سیستمهای MPLS متشکل از سیم مسی یا فیبر نوری، تکنولوژی استاندارد برای شبکه سازمانها بودند. به دلیل گران بودن اتصالات با معماری MPLS، امروزه معماریهای مبتنی بر ابر SD-WAN محبوبیت بیشتری را در میان کسبوکارها بهدست آوردهاند. تکنولوژی SD-WAN بدون آسیب زدن به سرعت یا امنیت شبکه گسترده WAN، از پهنای باند اینترنت استفاده میکند. یکی از موضوعاتی که مطرح است، تفاوت SD-WAN و MPLS و مزایای آنها است. در این مقاله به بررسی این دو فناوری شبکه میپردازیم.
MPLS چیست؟
MPLS یا Multi-Protocol Label Switching یک تکنولوژی انتقال داده است که با استفاده از مکانیزم برچسب زدن، بستهها را در داخل شبکه ارسال میکند. یک بسته هنگام ورود به شبکه MPLS براساس آدرس IP مقصد برچسبگذاری میشود و براساس این برچسب به مقصد میرسد.
شبکه گسترده (WAN) نیاز به مدیریت دو شبکه دارد: شبکهای که اینترنت را منتقل میکند و شبکهای که دفاتر را به هم متصل میکند. MPLS به لطف سیستم ساده خود در ارسال بستهها، به خصوص در مقایسه با سایر معماریها، ارزانترین روش برای مدیریت عملکرد شبکه محسوب میشود. هرچه پهنای باند موردنیاز بیشتر باشد، هزینه شبکه MPLS نیز بیشتر خواهد بود
MPLS برای سازمانهایی که دارای شبکههای گسترده و توزیعشده و شعب متعدد هستند، بهکار میرود. به عنوان مثال، بانکها، اپراتورهای تلفن همراه، شرکتهای ارائهدهنده اینترنت و … از شبکه MPLS برای ارتباط بین شعب خود در شبکه WAN استفاده میکنند.
SD-WAN چیست؟
پیشتر در یکی از مقالات، به بررسی SD-WAN و مزایای آن پرداختیم. یک شبکه WAN متشکل از کاربران و شعب متعدد یک سازمان است که در مکانهای مختلف جغرافیایی قرار دارند. در سطح سازمانی، مدیریت شبکه گسترده پیچیده است و استفاده از MPLS برای اتصال دفاتر به یکدیگر هزینه زیادی خواهد داشت. اینجاست که شبکه گسترده نرمافزار محور (SD-WAN) جایگزین MPLS میشود تا با پیادهسازی پیکربندیها به شکل نرمافزاری، هزینهها و پیچیدگیهای مسیریابی شبکه را کاهش دهد.
فناوری ابر نیاز به مراکز داده را کاهش داده است که در نتیجه آن ملزومات IT سازمان نیز کاهش مییابد. سازمانها نیاز به تیمی برای تنظیم شبکه گسترده WAN ندارند و نیازهای سختافزاری در سطح روتر vEdge یا cEdge بسیار سادهتر برآورده میشوند و یک گروه سرپرست واحد، امنیت را در طول مسیریابی از طریق نقاط کنترل نرمافزار برای کل شبکه WAN اعمال میکند.
آیا SD-WAN جایگزین MPLS شده است؟
MPLS هنوز هم از محبوبیت خاصی در بین کسبوکارها برخوردار است و بسیاری از مشاغل بزرگ، مانند مراکز بهداشت و درمان و تحقیقات، از MPLS برای ایجاد یک شبکه پایدار برای انتقال دادههای خود استفاده میکنند. سیستمهایی مانند اتصالات PRI و MPLS با پایداری بالایی که دارند، برای مواردی مانند سیستم تلفن VoIP و کنفرانس ویدیویی مناسب هستند. در نتیجه کسبوکارهایی که سیستم VoIP از نیازهای ارتباطی ضروری آنها است، برای اطمینان از پایداری بالا و ارسال سریع بستههای داده، تکنولوژی MPLS را ترجیح میدهند.
با این وجود، بازگرداندن کلیه ترافیک شبکه به مرکز دادهها توسط MPLS باعث ایجاد مشکلاتی میشود، بهخصوص که بسیاری از مشاغل مدرن از راهحلهای مبتنی بر ابر استفاده میکنند. به همین دلیل، بهتر است یک روش ترکیبی را برای کسبوکار خود در نظر بگیرید.
یک راه حل ترکیبی همچنین برای آن دسته از مشاغلی که نیروی کار دارند، بسیار خوب عمل میکند. MPLS به دستگاههای هوشمند اجازه میدهد تا به مرکز داده دسترسی داشته باشند و SD-WAN همین دستگاهها را به برنامههای مبتنی بر ابر که در هسته اصلی تجارت هستند، متصل میکند.
شیوه کار با دستگاه خود (BYOD) رایجتر شده است و کارمندان بسیاری از دستگاههای خود در محل کار استفاده میکنند. مراکز داده مبتنی بر MPLS افزایش امنیت هنگام اتصال به دستگاهها و برنامههای تلفن همراه را در محل کار تامین میکند. SD-WAN با امنیت داخلی بیشتر و کنترل سختتر برنامههای کاربردی خود، به مشاغل کمک میکند تا محیطی متنوعتر برای مدیریت دستگاههای تلفن همراه ایجاد کنند.
کدامیک از معماریهای MPLS یا SD-WAN برای شبکههای تجاری بهتر است؟
یکی از بهترین روشها برای درک تقاوت بین SD-WAN و MPLS، مقایسه سیستم VoIP در هر دو معماری است. VoIP یک فناوری ارتباطی است که از اینترنت برای اتصال به خطوط مسی PSTN سنتی استفاده میکند. بر خلاف خدمات PSTN، سیستمهای VoIP تجاری محدود به کابلکشی خاصی نیستند و میتوان با افرادی که از خطوط سنتی استفاده میکنند نیز ارتباط برقرار کرد. مواردی مانند سیمکشی مسی طولانی گران است و نصب و نگهداری آن نیز هزینهبر است، اما انتقال به VoIP این هزینهها را کاهش میدهد.
SD-WAN مزیت مشابهی را ارائه می دهد. شما به جای استفاده از یک اتصال که از MPLS، فیبر اجارهای یا فیبر تیره استفاده میکند، از اینترنت عمومی برای اتصال دفاتر استفاده میکنید. در نتیجه، کاهش هزینه زیرساختها و پهنای باند را به دنبال خواهد داشت. افزودن پهنای باند در فنآوریهای دیگر بسیار گران است و روند افزایش آن به دلیل بهروزرسانی سختافزاری گسترده در سراسر سیستم ممکن است سه تا شش ماه طول بکشد.
با این وجود، هنوز هم بحثهایی پیرامون MPLS مطرح میشود. با MPLS، بستههای داده مطمئنتر تحویل داده میشوند. این امر به این دلیل است که آنها از طریق یک لایه که رابط بین دو نقطه مبدا و مقصد است جدا شدهاند. این سیستم همچنین به مدیران این امکان را میدهد تا با اولویتبندی پهنای باند بالاتری را به برنامههای خاص در شبکه اختصاص دهند. کنفرانسها و تماسهای صوتی از طریق اتصالات VoIP دچار تأخیر نمیشوند و به همین دلیل است که برخی از مشاغل ممکن است پیکربندی WAN ترکیبی را ترجیح دهند.
SD-WAN علاوه بر کاهش هزینهها، به ساختار شبکه سادگی میبخشد.
مدیریت شعب مختلف و مراکز داده کسبوکار شما باید بهصورت یکپارچه انجام شود و در حالیکه MPLS یک سیستم مناسب برای مدیریت است، SD-WAN به وضوح مرحله جدیدی در کنترل شبکه WAN است. SD-WAN دارای یک طرح کنترلی ساده است، به راحتی قابل استفاده است و همچنین به لطف معماری vManage و vSmart و رمزگذاری نهایی، سطح بالایی از امنیت را ایجاد میکند.
صرفهجویی در هزینهها نیز در ساختار SD-WAN بسیار قابلتوجه است. SD-WAN راهحل مقرونبهصرفه تری است چرا که اکثر راهحلهای SD-WAN به اینترنت عمومی متصل است که در هر مگابیت بر ثانیه حدود ۱۰ تا ۲۰ دلار در هر ماه هزینه دارد. این در حالی است که، هزینه MPLS به ازای هر مگابیت در ثانیه ۶۰۰ دلار خواهد بود.
با این وجود، راهحلهای ترکیبی، با استفاده از SD-WAN در مدیریت برنامههای مبتنی بر ابر و اینترنت، و با استفاده از MPLS برای مواردی مانند تماسهایVoIP و ارتباطات یکپارچه به شما کمک میکنند. شما حتی میتوانید MPLS را در شعب فعلی خود استفاده کنید و در دفاتر جدیدتر از SD-WAN استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.